Powrót do listy Powrót do listy aktualności

Inauguracja programu

Business for Ukraine Center” (Centrum Biznesu dla Ukrainy) to projekt Związku Przedsiębiorców i Pracodawców (ZPP) oraz Fundacji Totalizatora Sportowego,którego celem jest wspieranie rozwoju polsko-ukraińskich relacji gospodarczych w trudnych warunkach wojny i ciągłych ataków armii rosyjskiej na infrastrukturę i obiekty przemysłowe na Ukrainie. Centrum ma pomóc kilkuset przedsiębiorcom i firmom z Ukrainy.

W stołecznej Świetlicy Wolności zaprezentowano ofertę nowego programu ZPP i Fundacji Totalizatora Sportowego dotyczącego wsparcia dla ukraińskich firm w rozpoczęciu działalności inwestycyjnej w Polsce i Unii Europejskiej. W ramach pomocy jakie będzie udzielane firmom, które w czasie wojny przenoszą swoją działalność do Polski i planują ekspansję na rynek europejski poszukując nowych partnerów, „Business for Ukraine Center” będzie zapewniać m.in. doradztwo biznesowe i lokalizacyjne, pomoc w znalezieniu polskich kontrahentów lub inwestorów. Centrum udostępni swoim klientom także bezpłatną przestrzeń coworkingową. Dodatkowo będą organizowane webinaria edukacyjne na temat warunków prowadzenia działalności gospodarczej w Polsce, obowiązujących przepisów czy możliwości finansowania. Firmy będą mogły skorzystać z pomocy w znalezieniu lokalizacji dla swojej działalności. Jednocześnie Centrum ma możliwość udostępnienia bezpłatnej przestrzeni produkcyjnej na terenie Warszawy.

Podczas czwartkowej inauguracji Centrum wzięli udział Minister Rozwoju i Technologii RP Waldemar Buda, Prezes Zarządu Totalizatora Sportowego Olgierd Cieślik, Prezes Zarządu Fundacji Totalizatora Sportowego Izabela Wyżga, Cezary Kaźmierczak Prezes Zarządu Związku Przedsiębiorców i Pracodawców oraz Bogusława Rudecka Dyrektor Centrum Biznesu dla Ukrainy przy ZPP.

Program „Business for Ukraine Center” służyć będzie także pomocą i doradztwem polskim firmom, które poszukują partnerów biznesowych z Ukrainy lub są zainteresowane uczestnictwem w odbudowie powojennej Ukrainy.

Z uwagi na duży napływ firm z Ukrainy – nasze dane mówią, że powstało około 17 900 ukraińskich firm w Polsce – otwierany dziś program bardzo dobrze wpisuje się w ten trend, a pierwszym naszym zadaniem powinno być zidentyfikowanie problemów firm ukraińskich. Jako strona rządowa zawsze deklarujemy wsparcie dla tego typu inicjatyw” – powiedział w trakcie wydarzenia Minister Waldemar Buda.

Cezary Kaźmierczak, Prezes Związku Przedsiębiorców i Pracodawców ZPP:

„Jestem przekonany, że ten nasz kolejny projekt przyniesie korzyści zarówno stronie ukraińskiej, jak i polskiej. Z oczywistych względów obserwujemy szybki wzrost zainteresowania i aktywności firm ukraińskich na polskim rynku. Tylko w 2022 r. obywatele Ukrainy otworzyli w Polsce ok. 20 000 firm. Widzimy obecnie duże zapotrzebowanie na ten projekt. W dzisiejszych czasach ukraiński biznes szuka w Polsce tego, co najważniejsze – bezpieczeństwa. Trzeba też wykorzystać położenie geograficzne, podobieństwo mentalności, bliskość kultur i naturalną chęć pomocy bliźniemu”.

Olgierd Cieślik, Prezes Zarządu Totalizatora Sportowego:

„Totalizator Sportowy od zawsze stawia na aktywność – nie tylko tę sportową czy w sferze kulturalnej, lecz także społeczną i biznesową. Cieszę się, że powołana przez nas Fundacja Totalizatora Sportowego wspiera tak cenną inicjatywę, jaką jest Business for Ukraine Center. Jestem przekonany, że dzięki centrum przedsiębiorcy z Ukrainy zyskają cenne doradztwo i wsparcie, a firmy zakładane na terenie Polski pozwolą zbudować trwałe relacje biznesowe z korzyścią dla obu stron”.

Z kolei Prezes Fundacji Totalizatora Sportowego, fundatora programu, Pani Izabela Wyżga odniosła się do aspektu unikalności proponowanej oferty:

„Poprzez program Business Centrum dla Ukrainy pragniemy zapewnić obywatelom Ukrainy kompleksową pomoc w prowadzeniu przez nich działalności na terenie Rzeczypospolitej Polskiej i Europy. Program ten zyskuje na unikatowości i aktualności, bowiem oferuje systemowe i kompleksowe wsparcie organizacyjne, administracyjne, prawne, a także konsultacyjno-doradcze przedsiębiorcom z Ukrainy. Dzięki tej inicjatywie możliwe jest przede wszystkim zapewnienie indywidualnego wsparcia firmom, które są zainteresowane prowadzeniem biznesu na terenie naszego kraju. Co więcej głęboko wierzymy, że nasz autorski program przyczyni się do rozwoju relacji biznesowych pomiędzy ukraińskimi i polskimi przedsiębiorstwami, a także do kształtowania dialogu międzynarodowego między Polską i Ukrainą oraz budowania polsko-ukraińskiej społeczności opartej na wzajemnym zaufaniu, współpracy i otwartości.”

Dyrektor Programu, Bogusława Rudecka powiedziała:

Naszą ofertę kierujemy do firm z apetytem na rozwój. W naszej opinii nadszedł czas na dalszy rozwój współpracy z Ukrainą i bardziej bezpośrednie i precyzyjne działania pomocowe dopasowane do potrzeb konkretnych firm. To spore wyzwanie, ale jesteśmy pełni energii do pracy i do tego by dobrze służyć ukraińskim firmom, które w obliczu wojny, nie poddają się i za wszelką cenę próbują znaleźć wyjście z trudnej sytuacji w jakiej się znalazły”.

Program Business Centrum dla Ukrainy powstał z inicjatywy Związku Przedsiębiorców i Pracodawców oraz Fundacji Totalizatora Sportowego.

Instytucją finansującą program jest Fundacja Totalizatora Sportowego, a operatorem programu Związek Przedsiębiorców i Pracodawców. Projekt będzie realizowany w okresie styczeń-grudzień 2023r.

Inauguracja Centrum Biznesu dla Ukrainy odbyła się pod honorowym patronatem Ministerstwa Rozwoju i Technologii.